Julepølse frå Nordfjord
Kva er ei pølse i førjulstida? Vel, ei dampepølse til pinnekjøttet eller julemiddagen kan heve måltidet frå godt til særdeles godt. Gjer du som nordfjordingane, blander du i pølsene det meste av det aller beste frå slaktetida. Dampe- eller julepølser [...]
Finnbiff med øl og brunost
Finnbiff er for de fleste kanskje mer søndagsmiddag enn hverdagsmat, men jeg har dessverre ikke nok helgedager til å spise all den festmaten jeg har lyst på. Derfor må jeg av og til ofre noen kjedelige hverdager for å få… [...]
Viltburger med Bloody Mary-ketchup, chilimajones, hjemmesyltede agurker, eplechutney og pommes strips
I dag er det farsdag, men her i familien er det ingen fedre å feire – bare verdens beste kjæreste og ektemann. Jeg synes ikke man trenger en spesiell dag for å feire menn. Det kan man gjøre når som [...]
Røkt reinbiff, Kvit Undredalsost og granskuddsirup
Endelig har jeg brukt tre varer jeg kjøpte på Matstreif, og for en vilt bra kombinasjon: Bakt røkt reinbiff, Kvit Undredalsost og granskuddsirup – det smaker helt suverent, og knallnorsk. Kjøttet har en spesielt vakker farge, som gjør denne forretten til en [...]
REINSDYRFILET MED PLOMMER, OVNSBAKTE ROTGRØNNSAKER OG RØDVINSAUS
I sommer fikk jeg en hyggelig henvendelse fra en vinimportør som lurte på om jeg ville lage en oppskrift til en av vinene deres, nemlig Viña Maipo Vitral Syrah 2011. Vinen ble prøvesmakt på og sammen fant vi ut at [...]
Selbu-taco
I fryseren ligger 17 kg elgkjøtt som venter på å bli spist opp. Men jeg finner utrolig få oppskrifter på nettet med elgkjøtt, og de jeg finner er veldig like, som f.eks. elgsteik og elgkjøttkaker. Elgkjøtt er anvendelig til mange [...]
Høstgryte med hvalkjøtt ღ
Til 4 personer:800 gr. hvalkjøtt1 stk løk 5 stk gulrot7 stk knuste einebær 4 dl vann 200 g frisk sjampinjong 5 ss rømme 1 dl melk 2 ss hvetemel 3 ss solbærsaft 1,5 ts salt 1 [...]
Mange grønne forslag i bystyret
Her i Det gamle rådhus, møtes bystyret. Foto: Nina Aldin Thune, CC BY-SA 3.0
Når bystyret samler seg til møte i ettermiddag, ligger en rekke grønne forslag klare til behandling. De Grønne tar opp blant annet viltoverganger, offentlige sykkelpumper, grønne tak, [...]
Elgkaker med Søtpotetmos og Viltsaus
Høsten er her og da frister det nok med disse kjempegode elgkarbonadene. Prøv å lage potetmos av søtpoteter i stede for vanlige poteter, det er et kjempegodt og fyldig følge. Viltsausen setter også en god smak og med fargeklatter som gulrøtter, brokkoli og tyttebr på fatet ser det riktig så innbydende ut. Til to store og en liten trenger du: 400 g elgkarbonader 2 stk store [...]
Flat iron elgstek fra Heidal
Snakk om luksusdyr! Elgkjøttet fra Heidal gård er vilt spennende på grunn av uvante kutt. Vi skaffet oss en «flat iron» elgstek, som vi lynstekte og serverte med mandelpoteter stekt i andefett, enebærrømme og langbønner. Vi spiste opp det råmøre kjøttet før [...]
Elgcarpacco og Zenato Ripassa Valpolicella
Det er mye mat og vin som funker godt sammen, men enkelte kombinasjoner utpeker seg som en skikkelig supermatch: Klassisk carpacco av elg og Zenato Ripassa Valpolicella er som skapt for hverandre. I forrige uke var vi på den deilige, familiedrevne, italienske restauranten Savoia i [...]
Vin til Vilt
Det er høst og jaktsesong og noen av oss jakter til og med selv. Men det er vel en sannhet at de fleste av oss finner det vi ønsker av fugl og vilt i butikken og ikke på viddene eller [...]
Elg sous vide med smørstekt sopp, hasselbakte poteter, brent purre og rødvinsaus
Jeg er så heldig at jeg får kjøpt rimelig elgkjøtt rett fra elgjegeren. Så etter elgjakta kom jeg hjem med 17 kg rent elgkjøtt og flere kilo bein til koking av kraft. Mange synes elgkjøtt kan bli tørt og kjedelig, [...]
Hvit pizza med elgkjøtt, balsamicoløk og purre
Jeg smakte hvit pizza for første gang i Alsace, hvor pizzaen går under navnet tarte flambee. Det er typisk en veldig tynn deig med rømme, brie, bacon og løk, gjerne drysset med eddik over. Og selvfølgelig med et glass tysk [...]
Karriduftende viltgrateng
Karriduftende viltgrateng «Dette er min svogers favorittrett fra barndommen. Han husker pappaen sin mumle, mens han skar kjøttet i små biter. På radioen var det alltid fotballkamp.» — Helena Neraal, kokebokforfatter og verstshuseier. • 4 porsjoner • Ca. [...]
Julepølse frå Nordfjord
Kva er ei pølse i førjulstida? Vel, ei dampepølse til pinnekjøttet eller julemiddagen kan heve måltidet frå godt til særdeles godt. Gjer du som nordfjordingane, blander du i pølsene det meste av det aller beste frå slaktetida. Dampe- eller julepølser [...]
Finnbiff med øl og brunost
Finnbiff er for de fleste kanskje mer søndagsmiddag enn hverdagsmat, men jeg har dessverre ikke nok helgedager til å spise all den festmaten jeg har lyst på. Derfor må jeg av og til ofre noen kjedelige hverdager for å få… [...]
REINSDYRFILET MED PLOMMER, OVNSBAKTE ROTGRØNNSAKER OG RØDVINSAUS
I sommer fikk jeg en hyggelig henvendelse fra en vinimportør som lurte på om jeg ville lage en oppskrift til en av vinene deres, nemlig Viña Maipo Vitral Syrah 2011. Vinen ble prøvesmakt på og sammen fant vi ut at [...]
Selbu-taco
I fryseren ligger 17 kg elgkjøtt som venter på å bli spist opp. Men jeg finner utrolig få oppskrifter på nettet med elgkjøtt, og de jeg finner er veldig like, som f.eks. elgsteik og elgkjøttkaker. Elgkjøtt er anvendelig til mange [...]
Elgcarpacco og Zenato Ripassa Valpolicella
Det er mye mat og vin som funker godt sammen, men enkelte kombinasjoner utpeker seg som en skikkelig supermatch: Klassisk carpacco av elg og Zenato Ripassa Valpolicella er som skapt for hverandre. I forrige uke var vi på den deilige, familiedrevne, italienske restauranten Savoia i [...]
Høstgryte med hvalkjøtt ღ
Til 4 personer:800 gr. hvalkjøtt1 stk løk 5 stk gulrot7 stk knuste einebær 4 dl vann 200 g frisk sjampinjong 5 ss rømme 1 dl melk 2 ss hvetemel 3 ss solbærsaft 1,5 ts salt 1 [...]
Viltburger med Bloody Mary-ketchup, chilimajones, hjemmesyltede agurker, eplechutney og pommes strips
I dag er det farsdag, men her i familien er det ingen fedre å feire – bare verdens beste kjæreste og ektemann. Jeg synes ikke man trenger en spesiell dag for å feire menn. Det kan man gjøre når som [...]
Elgkaker med Søtpotetmos og Viltsaus
Høsten er her og da frister det nok med disse kjempegode elgkarbonadene. Prøv å lage potetmos av søtpoteter i stede for vanlige poteter, det er et kjempegodt og fyldig følge. Viltsausen setter også en god smak og med fargeklatter som gulrøtter, brokkoli og tyttebr på fatet ser det riktig så innbydende ut. Til to store og en liten trenger du: 400 g elgkarbonader 2 stk store [...]
Flat iron elgstek fra Heidal
Snakk om luksusdyr! Elgkjøttet fra Heidal gård er vilt spennende på grunn av uvante kutt. Vi skaffet oss en «flat iron» elgstek, som vi lynstekte og serverte med mandelpoteter stekt i andefett, enebærrømme og langbønner. Vi spiste opp det råmøre kjøttet før [...]
Mange grønne forslag i bystyret
Her i Det gamle rådhus, møtes bystyret. Foto: Nina Aldin Thune, CC BY-SA 3.0
Når bystyret samler seg til møte i ettermiddag, ligger en rekke grønne forslag klare til behandling. De Grønne tar opp blant annet viltoverganger, offentlige sykkelpumper, grønne tak, [...]
Viltgryte med reinsdyr
Høst er en sånn flott matsesong, jeg tror det er min favoritt. Det er tid for lam og tid for vilt. For den som liker å spise mest mulig naturlig mat, er vilt noe å gå etter. I Norge har [...]
Hvit pizza med elgkjøtt, balsamicoløk og purre
Jeg smakte hvit pizza for første gang i Alsace, hvor pizzaen går under navnet tarte flambee. Det er typisk en veldig tynn deig med rømme, brie, bacon og løk, gjerne drysset med eddik over. Og selvfølgelig med et glass tysk [...]
Elg sous vide med smørstekt sopp, hasselbakte poteter, brent purre og rødvinsaus
Jeg er så heldig at jeg får kjøpt rimelig elgkjøtt rett fra elgjegeren. Så etter elgjakta kom jeg hjem med 17 kg rent elgkjøtt og flere kilo bein til koking av kraft. Mange synes elgkjøtt kan bli tørt og kjedelig, [...]
Røkt reinbiff, Kvit Undredalsost og granskuddsirup
Endelig har jeg brukt tre varer jeg kjøpte på Matstreif, og for en vilt bra kombinasjon: Bakt røkt reinbiff, Kvit Undredalsost og granskuddsirup – det smaker helt suverent, og knallnorsk. Kjøttet har en spesielt vakker farge, som gjør denne forretten til en [...]
Reinsdyrgryte med baconost c",)
…… ferdig på under 30 minutter !!!
Rask og grei hverdagsgryte, for en liten familie ♥
Til 2-3 personer:400 gr. reinskav 1 ts salt½ ts pepper2 ss smør200 gr. baconost150 gr. sopp2 dl kjøttkraft (2dl vann + ett beger ‘Fond du Chef’ c”,)
Surr halvtint finnbiff [...]