[MAT] Økonyheter: Olivenoljer fra O&Co
O&Co reiser årlig til ulike områder rundt Middelhavet på søken etter den beste olivenoljen, basert på strenge kriterier for smak og aroma. Her er tre av årets nye oliveniljer, 2 økologiske og 1 biodynamisk dyrket. En fransk, en spansk og en italiensk olivenolje: [...]
Min søtpotet er lastet med chorizo
For noen år siden kunne du ikke nesten ikke finne et eneste spisested i min kjære hjemby uten at det stod «Loaded potato skins» på menyen. Jeg lot meg alltid friste, men straks toppingen var spist var det jo bare tørr… [...]
Stekt hvitting med spansk paprikakrydder, chorizo og søtpotet
Vi tok et fiskekurs på den knallsjarmerende kokkeskolen Belfast Cookery School i nord-Irland. Vi ble kurset i sjømat av Stephen Jeffers, som til vanlig er Guinness-familiens private chef. Denne hvittingretten smaker fantastisk på en rå og kald vinterdag. Jeffers er som irer flest, og [...]
Paella med kylling, reker og chorizo
Paella er en spansk nasjonalrett som består av kokt ris sammen med sjømat og kjøtt. Du kan velge selv hvilke ingredienser du ønsker å ha oppi. Denne smakfulle retten passer godt til både hverdags og fest. Ingredienser 2 kyllingfileter [...]
Spansk fredagskos
Jeg kjenner det allerede det øyeblikket vekkerklokka sender ut sin ubarmhjertige alarm og røsker meg ut av skjønnhetssøvnen mandag morgen – forventingen om helg! Det er en sitrende spenning i hele kroppen som kun utløses ved arbeidsdagens slutt fredag ettermiddag…. [...]
Gazpacho
Gazpacho er en kald suppe som kommer fra Spania. Det er vanlig å ha litt brødsmuler i denne suppen, slik at den får en tykkere konsistens og den blir da litt mer mettende. Gazpacho er laget av ferske ingredienser og [...]
Spanske tapasspyd
Livets gryte med kylling og chorizo
Spania vil alltid være mitt hjerte nær. Jeg er usikker på om det skyldes min første “store” forelskelse.: Ricki, bassengbartender på 24 år, jeg bassengbarhenger på 8 år. Eller om det er fordi [...]
Spansk tortilla
Kjempegodt til frokost, som middagstilbehør eller som en tapasrett. Tortilla de patatas, spansk omelett, er vanligvis en pannestekt rett med egg og poteter. Her dropper vi både pannen og eggene, og lager retten med en vegetabilsk rører som vi steker i [...]
FORUNDRINGStapasPAKKE
Ikkeno slankekur
19.1 Det var godt og gøy å komme i gang på skolebenken! Jeg kom inn i en “klasse” med to andre som hadde sin siste dag (etter en ukes kurs), men det gikk ganske greit. I neste uke blir jeg [...]
Møte med første vertsfamilie
Jeg ble hentet på hostellet av Senor og Senora Saliz. Jeg skjønte med en gang at jeg skulle ha kunnet mer spansk, men det er vel og en av grunnene til at jeg er her. Jeg var nok litt beklemt [...]
Spenningen stiger
Blir litt mer venting i dag, før jeg skal reise til min første vertsfamilie. Kjenner at spenningen stiger noe, da de ikke prater noe særlig engelsk, og min spansk er, vel…begrenset. Da er det greit at det bor en til [...]
Hang ups
Kjell Olaf Jensen slakter Kari Risviks oversettelse av Luka og Livets flamme av Salman Rushdie i Dagsavisen i dag. Det gleder meg. Jeg har nemlig aldri forstått Kjell og Kari Risviks posisjon blant norske oversettere. Jeg syns de er såpass dårlige [...]
Språklig milepæl
Jeg har lest min første bok på spansk. Jeg har lenge vegret meg fordi jeg fremdeles er nybegynner, men så fikk jeg “La ciudad de las Bestias” skrevet Isabel Allende i gave. Nå er jeg ferdig og svært fornøyd. Selv [...]
[MAT] Økonyheter: Olivenoljer fra O&Co
O&Co reiser årlig til ulike områder rundt Middelhavet på søken etter den beste olivenoljen, basert på strenge kriterier for smak og aroma. Her er tre av årets nye oliveniljer, 2 økologiske og 1 biodynamisk dyrket. En fransk, en spansk og en italiensk olivenolje: [...]
Min søtpotet er lastet med chorizo
For noen år siden kunne du ikke nesten ikke finne et eneste spisested i min kjære hjemby uten at det stod «Loaded potato skins» på menyen. Jeg lot meg alltid friste, men straks toppingen var spist var det jo bare tørr… [...]
Torskefilet med aioli og søtpotetmos
Gode matopplevelser kan være så mangt, og består sjelden av kun det som ligger på tallerkenen. Det er helheten av omgivelsene og selskapet som kommer sammen og gjør øyeblikket spesielt. Og innimellom sniker disse opplevelsene seg fram på de mest usannsynlige… [...]
[DRIKKE] Enkle drinker med kun to ingredienser: Calimocho
Her er en ny drink i serien “10 enkle drinker med kun to ingredienser” Ifølge Wikipedia er Calimocho – eller Kalimotxo (også kjent som cocavino) en drink som består av like deler rødvin og cola-basert brus blitt et ikon i baskisk kultur. Ok, det [...]
Aioli på eggehviter
Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har forsøkt meg på aioli. Hvor mange oppskrifter jeg har lest. Hvor mange ganger jeg har lyktes - og hvor mange ganger jeg har mislyktes. Noen lager den med hele egg, andre med [...]
Spansk tapasbrØd
Høyt smørbrød med smak av Spania
Britene er flinke på såkalte open sandwich. Jeg synes nordmenn er gode på høye smørbrød. Og det er sjelden du får den typen man fikk i mormors bursdag. Nesten dessverre. Det bugnet av reker, karbonader, skinkeruller med italiensk salat og [...]
Paella med kylling, reker og chorizo
Paella er en spansk nasjonalrett som består av kokt ris sammen med sjømat og kjøtt. Du kan velge selv hvilke ingredienser du ønsker å ha oppi. Denne smakfulle retten passer godt til både hverdags og fest. Ingredienser 2 kyllingfileter [...]
Stekt hvitting med spansk paprikakrydder, chorizo og søtpotet
Vi tok et fiskekurs på den knallsjarmerende kokkeskolen Belfast Cookery School i nord-Irland. Vi ble kurset i sjømat av Stephen Jeffers, som til vanlig er Guinness-familiens private chef. Denne hvittingretten smaker fantastisk på en rå og kald vinterdag. Jeffers er som irer flest, og [...]
Spansk tortilla
Kjempegodt til frokost, som middagstilbehør eller som en tapasrett. Tortilla de patatas, spansk omelett, er vanligvis en pannestekt rett med egg og poteter. Her dropper vi både pannen og eggene, og lager retten med en vegetabilsk rører som vi steker i [...]
Gazpacho
Gazpacho er en kald suppe som kommer fra Spania. Det er vanlig å ha litt brødsmuler i denne suppen, slik at den får en tykkere konsistens og den blir da litt mer mettende. Gazpacho er laget av ferske ingredienser og [...]
Spansk fredagskos
Jeg kjenner det allerede det øyeblikket vekkerklokka sender ut sin ubarmhjertige alarm og røsker meg ut av skjønnhetssøvnen mandag morgen – forventingen om helg! Det er en sitrende spenning i hele kroppen som kun utløses ved arbeidsdagens slutt fredag ettermiddag…. [...]
Spanske tapasspyd
FORUNDRINGStapasPAKKE
Juksebacalao
Til 2 personer
olivenolje1 kokt potet i skiver300-400 gram torsk (eller utvannet klippfisk om du har det)1 rødløk i skiver3 fedd finhakket hvitløk50-100 gram chorizo (spansk pølse)1-2 ss kremet balsamico1 boks hakkete tomater2 ss fløte2 ss hakket persille50 gram revet manchego [...]